Dostupni linkovi

Najuspješniji bh. sportisti u 2011.


Amel Mekić nosi zastavu BiH na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine
Amel Mekić nosi zastavu BiH na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine
Sportsku sliku BiH u 2011. godini zamutili su neuspjesi nacionalnih selekcija, ali s druge strane individualni bh sportisti itekako su osvjetlali obraz države pod čijom zastavom nastupaju na međunarodnim takmičenjima.

Najbolji bosanskohercegovački džudist Amel Mekić konačno je nakon 22 godine teških treninga ostvario san. Postao je Evropski prvak u teškoj kategoriji na prvenstvu koje se održalo u Istambulu. Prije njega su to učinili samo bacač kugle Zlatan Saračević i bokser Marjan Beneš.

"Mene je to ispunilo u potpunosti, dalo mi neki smiraj duše. Jednostavno, kad zatvorim oči odsanjao sam svoj san. Dohvatio sam zvijezde, bio na krovu Evrope, jednostavno fenomenalan osjećaj koji čovjek ne može da shvati dok ne prođe kroz 22. godine nekog masovnog treninga. I onda kad zgrabite tu titulu onda se osjećate beskrajno srećni", opisuje Mekić.

(VIDEO: Finale u Istanbulu u kojem je pobijedio Amel Mekić)


Ni svjetska džudo scena nije prošla bez Mekića. Sa trenerom Branislavom Crnogorcem, Mekić je ubilježio novih 100 bodova na svjetskoj rang listi. Na Svjetkom kupu u Venecueli osvojio je zlato, dok se na druga dva okitio srebrom. Zavidnim rezultatima Mekić je osigurao put na Olimpijske igre u Londonu 2012.godine.

"Medalja koju nemam je medalja sa olimpijskih igara u nadam se da će moja stalaža napokon dobit tu medalju koju dugo očekujem, ne samo ja nego svi istinski ljubitelji bh sporta", kazao je Mekić.

Na kraju, kao šlag na tortu Amel Mekić je dobio još jedno priznanje za svoj rad i to od BiH. Proglašen je sportistom 2011. godine.

"To mi daje još jednu veliku obavezu da se što bolje spremim za Olimpijske igre 2012., a takođe da se kasnije kroz svoju trenersku karijeru odužim državi tako što ću mlade generacije sportaša izvest na pravi put i sa njima pokušat osvojit koju veliku medalju", poručio je on.

Knežević: Trud se vraća

Isto priznanje u ženskoj konkurenciji dobila je rukometašica banjalučkog “Borca”, Dragana Knežević. Ovo je treći put da je Dragana ušla među pet najboljih sportiskinja BiH.

"Svako priznanje nama sportistima, bilo bi neskromno reći da nam ne odgovara, naprotiv sam čin izbora sportiste BiH stvarno nisam očekivala", kazala je ona.
Rukometašica Dragana Knežević: Svako priznanje nama sportistima, bilo bi neskromno reći da nam ne odgovara, naprotiv sam čin izbora sportiste BiH stvarno nisam očekivala.

Dragana Knežević jedna je od najboljih rukometašica BiH u posljednjih pet-šest godina, koja sa Borcem gospodari rukometnim terenima u BiH. Iako bavi kolektivnim sportom, Dragana je ipak uspjela skrenuti pažnju na sebe.

"Kolektiv, da bi bio uspješan, mora biti kao jedna jedinka, a što se tiče uspjeha u životu, ja mislim da je potrebna ljubav velika i ne treba očekivati mnogo od toga jer će se to samo, spontano izdešavati, vratiti", kaže Knežević.

Za još jednog mladog bh sportistu 2011.godina bila je više nego uspiješna.

Sarajevski teniser Damir Džumhur iza sebe ima sezonu kao iz snova, koja je ujedno bila i debitantska u profesionalnom tenisu. Svoju debitantsku sezonu u profesionalnom tenisu započeo je kao 1008. igrač na svijetu, a na kraju 2011. godine Damir je na 339. mjestu ATP liste.

"Cilj je bio ući među prvih 500, s obzirom da sam ja to još u avgustu ostvario, svaki dodatni poen, svaki bolji rezultat je bio dodatni bonus za mene, tako da sam ja zaista zadovoljan ovom proteklom sezonom, ne samo rezultatima već i samom igrom", naglasio je on.

Džumhur je ove godine nastupio na 21. turniru, a zabilježio je ukupno 84 pobjede i 32 poraza. Cilj za početak naredne sezone je plasman u prvih 250, tačnije dolazak do pozicija koje bi Damiru osigurale kvalifikacije za Roland Garros i Wimbledon.

"S obzirom na to da ne branim bodove do maja mjeseca, mislim da je to ostvarivo i sigurno da mi puno znači biti na velikim turnirima kao što su Roland Garros i Wimbledon. Već otprilike znam kako to ide, nastavljam tim stopama i naravno da mi je ovo jedan veliki plus u životu", ističe mladi teniser.
XS
SM
MD
LG