Dostupni linkovi

Parlament BiH: Odobreno usvajanje budžeta


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odobrio je na večerašnjoj sjednici usvajanje Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ostvarenja u tekućoj 2011. godini. Ovakva odluka donešena je na osnovu zaključka proširenog Kolegija Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH.

Odlukom je Predstavnički dom zadužio Predsjedništvo BiH da u roku od sedam dana formalno sačini akt - Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011, kojeg će nakon dostavljanja, Kolegijum doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik BiH.

Obavezali su, takođe i Vijeće ministara BiH da usvoji odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012. godine.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu, u parlamentarnu proceduru danas je uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na početku večerašnje sjednice opozicioni poslanici pitali su da li su ispoštovane procedure upuživanja prijedloga budžeta u parlamentarnu proceduru, budući da ga između ostalog nisu potpisala druga dva člana Predsjedništva BiH.

Zastupnica Stranke za BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Azra Hadžiahmetović ocijenila je da predloženi dokument Prijedloga budžeta na nivou izvršenja za 2011, .koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući Komšić, nije prošao propisanu proceduru.

“Ovlašteni predlagač budžeta je Predsjedništvo BiH, a ne predsjedavajući Predsjedništva BiH a nije ni održana sjednicaVijeća ministara BiH na kojoj bi ovaj dokument bio utvrđen”, podsjetila je Hadžiahmetović.

U subotu bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao da potvrdi odluku Predstavničkog doma.
XS
SM
MD
LG