Dostupni linkovi

Na čelo G20 od 1. januara dolazi Meksiko


Meksiko od 1. januara stupa na čelo G20 - grupe 20 ministara finansija i guvernera Centralnih banaka iz 20 zemalja sa najrazvijenijim ekonomijama.

G20 čini 19 zemalja uz EU, koju predstavlja predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i Evropske Centralne banke (ECB) Mario Dragi.

Osnivanje G20 predložio je bivši kanadski ministar finansija Pol Martin radi saradnje i konsultacija o pitanjima u vezi sa međunarodnim finansijskim sistemom.

Šefovi država članica G20 do sada su se sastajali na polugodišnjim samitima, a svi naredni sastanci biće održavani na godišnjem nivou. Posljednji polugodišnji samit održan je u novembru u Kanu.

Organizacija G20, koja je zamijenila G33 (koja je nasljedila G22) bila je nagoviještena na samitu G7 održanom u Kelnu u junu 1999. godine, ali je zvanično oformljena na samitu ministara finansija G7 26. septembra 1999. godine.

Tokom 2010. godine, francuski predsjednik Nikola Sarkozi predložio je ustanovljavanje trajnog sekretariajta G20, što bi bilo nešto slično Savjetu bezbjednosti UN.
XS
SM
MD
LG