Dostupni linkovi

Jamajka: Oporba preuzela vlast


Oporbena stranka bivše premijerke Portie Simpson Miller osvojila je većinu glasova na izborima na Jamajci, pokazuju privremeni rezultati parlamentarnih izbora koje je u Kingstonu objavilo izborno povjerenstvo.

Nacionalna stranka je, prema tim podacima, osvojila 41 od ukupno 63 mjesta u parlamentu. Predstavnik vladajuće Laburističke stranke Karl Samuda priznao je poraz.

Izbore je izazvala ostavka laburističkog premijera Brucea Goldinga u rujnu 2011., uzrokovana njegovim lošim vođenjem postupka izručenja SAD-u navodnog jamajčanskog baruna droge Christophera Cokea, zvanog Dudus, krajem svibnja 2010.

Sudski progon tog krijumčara droge u koji su krenule jamajčanske vlasti izazvao je u svibnju 2010. u Kingstonu žestoke sukobe između policije i vojske s jedne strane i pristaša Dudusa s druge, pri čemu je najmanje 76 osoba smrtno stradalo, što je primoralo vladu da proglasi izvanredno stanje.

Izbori su se teoretski trebali održati u rujnu 2012., ali je 39-godišnji Andrew Holness, koji je preuzeo dužnost nakon Goldingove ostavke, ubrzao njihovo održavanje kako bi si potvrdio legitimitet kao predsjednika vlade.
XS
SM
MD
LG