Dostupni linkovi

Smanjena potrošnja lekova za smirenje u Srbiji


Potrošnja lijekova za smirenje u Srbiji je tri puta manja u decembru u odnosu na period prije propisa da izabrani ljekar može da izdaje sedative najduže tri mjeseca, poslije čega mora uputiti pacijenta kod psihijatra.

Prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, u decembru su izdate 321.832 kutije sedativa, a prije propisa objavljenog u septembru mjesečno je izdavano čak 900.000 kutija anksiolitika, pišu "Večernje novosti".

Od početka godine na recept je podignuto ukupno 9,5 miliona kutija lijekova za smirenje, za koje je iz kase zdravstvenog osiguranja izdvojeno 750 miliona dinara, dok su još 210 miliona "dotirali" pacijenti kroz participaciju.

Dvije trećine ovih lijekova izdato je do 28. jula, kada je smanjen broj sedativa koji se izdaju na teret RZZO. Na pozitivnoj listi od tada je 25 sedativa.

Bilo da se ovi lijekovi piju kao dodatak terapiji za srčane ili reumatološke bolesti, ili zbog stresa i nervoze, po mišljenje se sad mora kod specijaliste psihijatra.

Psihijatrijske ordinacije su pune, a na odjeljenjima opšte medicine u beogradskim domovima zdravlja kažu da neuropsihijatrima svakodnevno upute i po 100 pacijenata. Većina se, ipak, još ne odluèuje da posjeti psihijatra.
XS
SM
MD
LG