Dostupni linkovi

Severna Koreja se oprostila od Kim Džong-IlaUprkos hladnom vremenu, desetine hiljada stanovnika Severne Koreje ispratilo je danas na ulicama Pjongjanga svog pokojnog lidera Kim Džong Ila, na pogrebnoj ceremoniji koja je završena ispaljivanjem 21 počasnog plotuna.

U pogrebnoj povorci bili su najviši zvaničnici vojske i partije, a na njenom čelu bio je Kimov sin i naslednik Kim Džong Un, prenose agencije.

Kim Džong Un, koji jos nema 30 godina, u središtu je interesovanja svetske javnosti od očeve smrti 17. decembra.

Državni mediji - koji su Kim Džong Una protekle sedmica nazivali "velikim naslednikom" i "vrhovnim vođom" - isticali su da će se ista porodica zadržati na vlasti i u trećoj generaciji.

Sahrana lidera Severne Koreje je prilika za iskazivanje lojalnosti državi i
nasledniku Kim Džong Unu.

Bivsi lider Severne Koreje preminuo je u 70. godini.

Pogrebna povorka krenula je i vratila se do memorijalne palate Kumsusan, u kojoj je Kimovo telo bilo izloženo i u kojem se čuva telo njegovog oca, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Državna televizija počela je jutros da emituje snimke početka ceremonije uz tvrdnju da je reč o direktnom prenosu.

Državna agencija KCNA javila je da su hiljade građana i vojnika izašli na ulice glavnog grada Severne Koreje kako bi očistili ulice prekrivene snegom.

Ceremonija je počela u 10 sati po lokalnom vremenu, kada su Kim Džong Un i najviši vojni i partijski rukovodioci odali poslednju počast bivšem vođi u memorijalnoj palati.

Vojna povorka je potom prošla kroz centar Pjonganga u pratnji vozila sa Kimovim telom i povorke automobila s vencima i najvišim rukovodiocima.

Dvanaestodnevna žalost u zemlji zvanično će biti završena u četvrtak nacionalnim pomenom i trominutnom tišinom tačno u podne.
XS
SM
MD
LG