Dostupni linkovi

Počela sahrana Kim Džong Ila



U Severnoj Koreji danas je počela pogrebna ceremonija sahrane predsednika Kim Džong Ila, kojoj će uprkos hladnom vremenu i snegu prisustvovati stotine hiljada ljudi, javljaju agencije. Sahrana severno-korejskog lidera je prilika za iskazivanje lojalnosti državi i nasledniku Kim Džong Unu, navodi agencija Frans pres.

Državna televizija počela je jutros da emitije snimke početka sahrane tvrdeći da je reč o direktnom prenosu. Na snimku se mogla videti kolona crnih automobila okružena hiljadama vojnika iza kojih u koloni idu novi predsednik Severne Koreje Kim Džong Un i najbliži članovi njegove porodice, među kojima je i brat Kim Džong Ila.

Na jednom automobilu nalazi se orgoman portret preminulog predsednika, na drugom veliki buket belog cveća, a u vozilu iza njega nalazi se mrtvački sanduk prekriven crvenom zastavom. Očekuje je se da će sahrani prisustvovati stotine hiljada ljudi.

Državna agencija KCNA je javila da su hiljade građana i vojnika izassli na ulice glavnog grada Severne Koreje kako bi očistili ulice prekrivene snegom.

Posmatrači očekuju da će i ova, kao i sahrana oca Kim Džong IIa, osnivača i prvog predsednika Severne Koreje Kim Il Sunga, biti prilika da građani joss jednom iskažu punu lojalnost državi i njenim vlastima. Kim Džong Il preminuo je 19. decembra u 69. godini.
XS
SM
MD
LG