Dostupni linkovi

EU: Voćni sok ne sme da sadrži šećerU skladu sa novim pravilima za označavanje voćnih sokova i nektara koja je usvojio Evropski parlament, voćni sokovi neće smeti da imaju dodatak šećera ili zaslađivača, dok se nektarima, koji se izrađuju iz voćne kaše s dodatkom vode, sme dodavati šećer ili zaslađivač.
.
Oznake `bez dodatka šećera` neće biti dozvoljene na nektarima koji sadrže veštačke zaslađivače, poput saharina, kako bi se izbegla moguća zabuna.

Do sada je mešavina 90 odsto soka od jabuke i deset odsto soka od jagode mogla da nosi naziv sok od jagode, dok će ubuduće naziv morati da glasi sok od jabuke i jagode.

Generički naziv mešani sok smeće da nose samo sokovi u kojima postoje tri ili više voćnih sastojaka.

"Poslanici znaju da potrošači, posebno dijabetičari, roditelji i ljudi na dijeti, žele da razlika između soka i nektara bude jasno naznačena, kao i da bude jasno dato do znanja da li postoji u soku bilo kakav zaslađivač", navodi se u saopštenju evropskog parlamenta.

Nova pravila propisuju da svi sokovi od narandže, uvezeni ili s područja EU, moraju da budu čisti ako se žele prodavati pod tim nazivom ili u nazivu proizvoda moraju sadržavati i mandarinu, ako je prisutna.

Nova pravila mora još da potvrdi i Savet EU.

Proizvodi koji su stavljeni na tržište ili su označeni pre stupanja na snagu novih pravila moći će da se prodaju još najviše tri godine.
XS
SM
MD
LG