Dostupni linkovi

Gasprom: Moguće odustajanje od Južnog tokaPrvi čovek Gazproma Aleksej Miler izjavio je da Rusija može da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok.

Ako se Rusija dogovori sa Ukrajinom oko kupovine ukrajinskog gasovoda, onda joj više neće trebati Južni tok, kazao je Miler.

Gazprom želi da kupi najmanje 50 odsto deonica ukrajinskog gasovoda, dok bi u Kijevu hteli da vlasnik bude međunarodni konzorcijum gde bi Ukrajina, Rusija i zapadni investitori bili vlasnici po trećinu gasovoda, kojem je neophodan kapitalan remont.

Ukrajina nema novca da sama remontuje dugi gasovod, koji joj godinama donosi milijarde dolara.

Za sada u Gazpromu ne žele detaljnije da objašnjavaju mogućnost odustajanja od južnog kraka, iako je donedavno i premijer Vladimir Putin uveravao strane partnere da će se taj gasovod sigurno graditi.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič više puta javno je pozivao Kremlj da odustane od skupog projekta Južnog toka, čija bi izgradnja u bližoj budućnosti učinila ukrajinski gasovod nerentabilnim.

U Evropi ne raste toliko brzo potrošnja gasa da bi radili punim kapacitetom svi postojeći gasovodi, uključujući i Južni tok koji još nije ni započet.
XS
SM
MD
LG