Dostupni linkovi

Vlasti bile nespremne za katastrofu u Fukušimi


Nedovoljna spremnost i propusti u reagovanju su faktorii koji su pogoršali efekte nuklearne nesreće u japanskoj atomskoj centrali Fukušimi, poslije zemljotresa i cunamija u martu ove godine.

U izvještaju čiju je izradu zatražila Vlada navodi se da operatori elektrane i nadležni regulatori nisi dobro procijenili mogućnost i posljedice udara velikog cunamija, prenosi BBC.

Tokijska elektrodistribucija (TEPKO), koja je operator Fukušime, "nije preduzela mjere predostrožnosti za slučaj da elektranu pogodi veliki cunami, niti su to učinile regulatorne vlasti", navodi se u izvještaju.

TEPKO, takođe, "nije planirao mjere za slučaj udara cunamija koji prevazilazi osnovni dizajn elektrane, što ukazuje na ograničenost dobrovoljnih mjera bezbjednosti", dodaje se u tekstu.

Zaključke je objavila nezavisna komisija koja je osnovana u maju. Više od 20 000 ljudi poginulo je u zemljotresu i cunamiju, a iz okoline oštećene nuklearke evakuisano je nekoliko desetina hiljada ljudi. Radijacija je u međuvremenu iscurila u atmosferu i ušla u lanac ishrane i morski svijet.
XS
SM
MD
LG