Dostupni linkovi

Brammertz: Sudjenje Hadžiću u oktobru 2012. godine


Pripreme za suđenje vođi srpske pobune u istočnoj Slavoniji Goranu Hadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bišu Jugoslaviju (ICTY) odvijaju se prema planu i ono bi trebalo početi tijekom jeseni 2012. godine, izjavio je glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz za sarajevsko Oslobođenje.

" Hadžićev predmet trenutačno je u predraspravnoj fazi i po planu rada suđenje bi trebao početi 16. oktobra 2012. godine", izjavio je Brammertz.

Točan početak suđenja Mladiću još čeka odluku sudskog vijeća, podsjetio je Brammertz, dodajući kako niti jedan datim "nije uklesan u kamenu" iako se očekivalo da tužiteljstvo uvodnu riječ održi 27. marta 2012.

Izrazio je uvjerenost i da će i skraćena optužnica protiv Mladića biti dostatna za osuđujuću presudu po svih jedanaest točaka po kojima ga se tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

Brammertz se založio i za što brže potpisivanje posebnog sporazuma između tužiteljstava BiH i Srbije koja se bave ratnim zločinima. Kazao je kako bi se razmjenom dokaza, dokumenata i informacija u slučajevima ratnih zločina izbjeglo vođenje paralelnih istraga "koje su dugo kvarile veze Beograda i Sarajeva.
XS
SM
MD
LG