Dostupni linkovi

Budžet Srbije za 2012. godinu pred poslanicima


Pred poslanicima Skupštine Srbije danas će se naći Predlog zakona o budžetu za 2012, najvažniji zakonski akt u jednoj godini.

Budžet karakter za 2012, koji će biti antikrizni, baziran je na rastu ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto, inflaciji ispod šest odsto i smanjenju deficita sa ovogodišnjih 4,5 na 4,25 odsto BDP.

Skupština će morati da usvoji budžet do kraja 2011. kako država ne bi u Novoj godini prešla na privremeno finansiranje.

Vlada Srbije je ispunila je obavezu dogovorenu s Međunarodnim monetarnim fondom i u prvoj polovini decembra poslala predlog budžeta za 2011, u kojem su predviđeni prihodi od 750 milijardi dinara, rashodi od oko 890 milijardi i deficit od 140 milijardi na republičkom nivou.

Budžetski deficit u 2012, prema premijeru Mirku Cvetkoviću je glavna fiskalna antikrizna mera i biće upotrebljen za investiranje u infrastrukturu i podsticanje proizvodnje.

Premijer Cvetković je naglasio kako je u situaciji kada postoji strah od recesije - najbolji odgovor budžet sa deficitom.

Budžetom za 2012. je predviđen nastavak podrške privredi i poljoprivredi kako bi bio pospešen rast izvoza, privukle strane investicije, obezbedilo stvaranje radnih mesta i očuvao standard gradjana.

Prihodi budžeta u 2012. koji su planirani na oko 750,1 milijardu dinara, biće veći za šest odsto nominalno od ovogodišnjeg, a najveći priliv u iznosu od 362,8 milijardi dinara očekuju se od poreza na dodatu vrednost.

Drugi po veličini su prihodi od akciza, koji su projektovani u iznosu od 191 milijardu dinara, što predstavlja povećanje od 18,2 odsto u dnosu na projektovani iznos u 2011.
XS
SM
MD
LG