Dostupni linkovi

Papa pozvao na kraj nasilja u Siriji, mir u svijetu


Papa Benedikt XVI pomolio se za žrtve gladi, poplava i sukoba širom sveta, ali i za mir nakon današnje smrtonosne eksplozije u blizine crkve u Nigeriji.

Hiljadama hodočasnika okupljenim na Božić u Vatikanu papa je poručio da je Isus Hrist donio svijetu univerzalnu poruku pomirenja i mira.

Papa je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne gladnima na rogu Afrike, pozvao na prekid krvoprolića u Siriji i rekao da se nada da su ovogodišnje arapske pobune za "zajedničko dobro".

Papa Benedikt XVI se molio i za žrtve nedavnih poplava na Tajlandu i Filipinima i izrazio nadu za bolji dijalog u Mijanmaru (bivša Burma) "u cilju zajedničkih rješenja".

Najsnažnije papine riječi bile su one protiv rata i u prilog pomirenja, posebno između Izraelaca i Palestinaca, u oblasti Velikih jezera Afrike i Južnog Sudana.

"Neka Bog pomogne našem svijetu opterećenom brojnim sukobima u kojima se i danas proliva krv. Neka donese kraj nasilju u Siriji gdje je toliko krvi do sada proliveno", kazao je papa Benedikt XVI.

"Neka Bog obnovi snagu svim elementima društva u zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka", dodao je papa, misleći na pobune u Egiptu, Libiji i Tunisu.
XS
SM
MD
LG