Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja u centru razgovora Japana i Kine


Japanski premijer Yoshihiko Noda doputovat će u nedjelju u Peking na razgovore s kineskim dužnosnicima koji će biti usredotočeni na Sjevernu Koreju i promovisanje stabilnosti u toj izoliranoj zemlji nakon smrti Kim Jong Ila, piše u nedjelju list USA Today na svojoj internetskoj stranici.

To je prva službena posjeta Nodina Kini čije bi glavne teme trebala biti bilateralna pitanja, popust spora oko otoka na koje pravo polažu obje zemlje, ali su Kimova smrt prije nešto više od sedmicu dana i proglašenje njegova sina Kim Jong Una za "vrhovnog vođu" Sjeverne Koreje bacili u drugi plan bilateralne odnose.

Noda je prvi strani čelnik koji će se sastati s kineskim čelnicima otkako je umro Kim i on će istaknuti potrebu za ponovnim pokretanjem šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

"Želio bih razmijeniti mišljenja i informacije kako bi se izbjegao štetan učinak na mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", rekao je Noda novinarima u Tokiju prije polaska za Peking.

Noda će se sastati sa svojim kolegom po dužnosti Wenom Jiabao u nedjelju, a u ponedjeljak će razgovarati s predsjednikom Huom Jintaom.
XS
SM
MD
LG