Dostupni linkovi

Papa osudio komercijalizaciju Božića


Papa Benedikt Šesneasti izrazio je žaljenje zbog stalnog nasilja u svijetu i pomolio se za one koji će Božić provesti u siromaštvu i patnji.

Papa je tokom večernje mise u bazilici svetog Petra u Rimu u subotu uveče osudio komercijalizaciju Božića.

Poglavar Rimokatoličke crkve apelovao je da vjernici "zanemare vještački sjaj praznika i da prave vrijednosti otkriju u djetetu u staji u Vitlejemu", kao i da se koncentrišu na priču o rođenju Isusa jer je to "istinska radost i svjetlost".

"Božić je danas komercijalna zabava čija svjetla kriju poniznost Boga, a što nas poziva na skrušenost i jednostavnost", rekao je papa, dodajući da priča o Sinu Božijem koji je rođen bez moći u siromaštvu štale treba da sve ljude podsjeća na potrebu da budu ponizni.

Papa (84) će danas održati tradicionalni govor "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu) pred više desetina hiljada ljudi iz cijelog svijeta.

U međuvremenu, krišćanski hodočasnici iz cijelog svijeta okupili su se sinoć u Vitlejemu da proslave Božić. Proslave su kulminirale ponoćnom misom u Crkvi Rođenja staroj 1.700 godina, koja je izgrađena na mjestu gdje se vjeruje da je rođen Isus Krist.
XS
SM
MD
LG