Dostupni linkovi

Incko: Kinesko-tajvanski model kao rešenje između Srbije i Kosova


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je da bi kinesko-tajvanski model mogao biti rešenje kosovskog problema i izrazio uverenje da će sa sledećeg Samita EU Srbiji biti upućene pozitivne vesti, kao i da se RS neće izdvojiti iz BiH.

Put po uzoru na odnose Kine i Tajvana bio bi moguć, a sada je potreban pragmatizam, smatra Incko, podsetivši da se srpski političari pozivaju na Rezoluciju SB UN 1244 iz 1999. godine, koja je bila osnova za prelaznu administraciju na Kosovu (UNMIK), a istovremeno je tadašnjoj SRJ osigurala teritorijalni integritet.

Od intenzivne saradnje u svim oblastima najviše koristi bi imali Srbi u centralnom i južnom Kosovu i to bez formalnog priznanja nezavisnosti, smatra on.

U intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" Incko je izrazio uverenje da će za Srbiju sa idućeg Samita EU u martu 2012. biti dobrih vesti, kao i za Crnu Goru.

Incko je, govoreći o BiH, istakao da Dejtonska Bosna treba najpre da bude u potpunosti funkcionalna i da, kroz promenu Ustava, svi građani treba da dobiju mogućnost da se kandiduju za sve funkcije u državi.

"Trenutno su manjine isključene iz toga. Dugoročno je punopravno članstvo (BiH) u EU i NATO jedina perspektiva", rekao je austrijski diplomata.

"Evropa je mirovni projekat i tek kada sve države 'starog kontinenta' budu deo EU, taj projekat će biti zaključen", rekao je Incko.

On je isključio kao mogućnost otcepljenje RS od BiH.

"To bi bio posthumni trijumf Slobodana Miloševića i dokaz da se isplati etničko čišćenje. To nikada međunarodna zajednica ne bi prihvatila, a ni ja kao visoki predstavnik", poručio je Incko.

"Raspad Jugoslavije je okončan i daljih otcepljenja neće više biti", naglasio je Incko.
XS
SM
MD
LG