Dostupni linkovi

Koncert Damira Imamovića u Beogradu


Mladi bosanskohercegovački muzičar, Damir Imamović, koji se smatra predvodnikom nove sevdalinke, održaće u subotu, 24. decembra, solo koncert u Domu omladine u Beogradu. Koncert počinje u 20 časova.

Damir Imamović (1978) novi je glas bosanskohercegovačke tradicionalne muzike – sevdaha, i jedan od najuspešnijih muzičara svoje generacije.

Njegov rad na ponovnom uspostavljanju umetničkog statusa tradicionalne muzike BiH doneo mu je pažnju kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Damir Imamović unuk je legendarnog pevača sevdaha i uticajnog autora Zaima Imamovića.

Pored nekoliko CDova sa vlastitim Triom i solo, učestvovao je i u muzičkim projektima s muzičarima kao što su Vlatko Stefanovski, Bojan Zulfikarpašić, Eric Vloeimans, Bachar Khalife, Jadranka Stojaković, i nastupao u prestižnim svjetskim dvoranama kao što su Cemal Resit Rey (Istambul, Turska), Pompidou Centre (Pariz, Francuska), Kennedy Centar (Washington DC, SAD), Kolarac (Beograd, Srbija), Concertgebouew (Amsterdam, Holandija), i dr.

Njegova istraživanja bh. muzike, njene tradicije i načina izvođenja, izdvajaju Imamovića među poznavaocima ovog starog zanata. Na tom nasleđu on gradi vrlo ličan stil pevanja i sviranja gitare. Svoja znanja i iskustva redovno prenosi putem vlastitog programa putujućeg laboratorija sevdaha pod nazivom “SevdahLab”. Dosadašnje sesije održao je u Sarajevu (Mediacentar), Beogradu (CzKD), Zagrebu (Booksa), Chicagu (Loyola University i The Old Town School of Folk Music), Amsterdamu (De Balie) i dr.
XS
SM
MD
LG