Dostupni linkovi

Francuzi najveći pesimisti, Nigerijci optimisti


Francuzi su i ove godine svetski šampioni u pesimizmu, a osam od deset stanovnika te zemlje očekuje još jednu ekonomski tešku godinu, pokazalo je istraživanje
koje je u 51 zemlji sprovela mreža Gallup International.

Francuska je daleko ispred drugih zemalja po pesimizmu, sa saldom optimizam-pesimizam od "-79" ("-3" na svetskom nivou), što je pad od 20 poena u odnosu na 2010, pokazala je anketa.

Čak 81 odsto Francuza smatra da će "iduća godina biti godina ekonomskih teškoća".

Istraživanje je pokazalo da kod Francuza pesimizam raste sa godinama - kod mlađih od 30 godina ocena je "-67", a kod starijih od 65 "-88".

Globalnije posmatrano, u Evropi je "ekonomski očaj" najizraženiji i iznosi "-45" u zapadnoj, a "-29" u srednjoj i istočnoj Evropi.

Evropske države su na prvih devet mesta na listi deset najvećih pesimista - iza Francuske su Irska i Austrija. Deseti je Hongkong, a Severna Amerika ima saldo od "-25".

Afrika vodi po optimizmu, sa "+51". Nigerija, po snazi treća afrička ekonomija i 12. proizvođač nafte, ponovo je zemlja sa najviše optimista u pogledu ekonomske perspektive i saldom od "+80".

Zemlje Latinske Amerike i Azije manji su optimisti nego prošle godine, ali su ostale na pozitivnoj strani.

Anketa je sprovedena od 26. oktobra do 13. decembra u 51 zemlji, na reprezentativnom uzorku stanovništva svake zemlje (45.000 ljudi).

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG