Dostupni linkovi

Predstavljanje nove knjige Predraga Čudića u DKC Beograd


Predstavljanje nove knjige Predraga Čudića "Vejači ovejane suštine: nova histerija srpske književnosti" biće održano u četvrtak, 22. decembra u 19 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Uz autora na promociji učestvuju Saša Ilić i Dragoljub Stanković. Moderator je Marjan Čakarević

Nova knjiga studija i eseja Predraga Čudića "Vejači ovejane suštine: nova histerija srpske književnosti (od godina raspleta do naših dana)" predstavlja radikalno prevrednovanje kanona savremene srpske poezije.

Čudić je kulturnoj javnosti najpoznatiji kao tumač (para)književnih fenomena, i to ponajpre odnosa književnosti i vlasti, a njegov katalog četristotinak nagrada koje se dodeljuju u srpskoj književnosti u Savetima mladom piscu najzabavnija je književna početnica na našem jeziku.

"Vejači ovejane suštine" tumače poetičko-ideološki kontekst savremene srpske poezije i to kroz analizu opusa Rajka Petrova Noga i Dragana Jovanovića Danilova, ali i nekolicine drugih pesnika, koji zajedno imaju preko stotinu nagrada: „Da li, i svojim pesmama i svim tim priznanjima, Nogov slučaj, jer to jeste slučaj, pokazuje koliko u našoj kulturi traje opasna šovinistička, rankovićevski totalitarna politika o resentimanu prognanih, poklanih, uvređenih i poniženih, a izabranih, koji svoj identitet ne smeju tražiti u evropskoj kulturi već u: saču, maču, koplju, korenima, podrumima donjim, ognjištu, krstu i guslama?“

Humor i ironija karakteristični za Čudićev opus u Vejačima ovejane suštine vrlo često prevazilaze samu temu, što ovu knjigu približava ne samo Kišovom Času anatomije, nego i Vinaverovim najboljim trenucima.
XS
SM
MD
LG