Dostupni linkovi

Izveštaj o izbornim zloupotrebama dostavljen Medvedevu



Ruski istražni organi dostavili su predsedniku Dmitriju Medvedevu preliminarni izveštaj o kršenjima izbornih propisa tokom izborne kampanje i samog glasanja na parlamentarnim izborima 4. decembra, saopštio je danas Kremlj.

Tokom cele predizborne kampanje istražni organi sastavili su 2.091 zapisnik o kršenjima propisa, što se, prema tim podacima, najviše dešavalo u Moskvi - 462.

Najveći broj žalbi podnele su Pravedna Rusija i Komunistička partija Rusije.

Saopšteno je da su podignute 53 krivične prijave, da istražni organi proveravaju devet slučajeva falsifikovanja izbornih rezultata, pet slučajeva nezakonitog ubacivanja većeg broja glasačkih listića, četiri slučaja potkupljivanja birača.

Na izborima je pobedila Jedinstvena Rusija, osvojivši oko 49 odsto glasova, ali je opozicija optužila vlast da ih je falsifikovala.

Posmatrači opozicionih partija zabeležili su tokom glasanja veliki broj kršenja procedure, o čemu su se mnogi video materijali našli na internetu.

Medvedev, kao i predsednik Centralne izborne komisije Vladimir Čurov izrazili su sumnju da su ti video materijali originalni.
XS
SM
MD
LG