Dostupni linkovi

Južna Koreja: Severnokorejska vojska u stanju pripravnosti


Severnokorejska vojska stavljena je u stanje pripravnosti, bezbednost u gradovima je pojačana, u pokušaju konsolidacije vlasti posle smrti Kim Džong Ila, podaci su južnokorejske obaveštajne službe.

Napetost u severoistočnoj Aziji porasla je u trenutku kada na vlast u Severnoj Koreji dolazi Kimov 28-godišnji sin Kim Džong Un, kao predvodnik vojske od 1,2 miliona ljudi i zemlje sa nuklearnim naoružanjem i balističkim raketama.

U akciji koja će verovatno izazvati bes severnih suseda, južnokorejski aktivisti poslali su na sever ogromne balone sa desetinama hiljada propagandnih listića, a među porukama na njima je protivljenje naslednom prenosu vlasti u Severnoj Koreji.

Obaveštajne službe u Seulu imaju informacije da njihovi severni susedi sada rade na konsolidaciji moći Kim Džong Una i da je vojska stavljena u stanje pripravnosti posle smrti Kim Džong Ila, rekao je poslanik u južnokorejskom parlamentu Kvon Joung-se.

Južnokorejski vojni zvaničnici, koji su zahtevali da ostanu anonimni, potvrdili su da je severnokorejskoj vojsci naređeno da bude na oprezu, ali i da to ne znači da se trupe razmeštaju.
XS
SM
MD
LG