Dostupni linkovi

Van Rompej: Samit EU 30. januara


Sledeći samit lidera Evropske unije biće održan 30. januara, izjavio je večeras predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej u video poruci.

Kako je prenela francuska novinska agencija AFP, flavna tema sastanka biće "poslovi", ukazao je on, dodajući da se u "većini privreda očekuje rast od nula odsto", a nekima od njih "preti i recesija".

Saopštavanje datuma sledećeg samita usledilo je manje od dve nedelje posle skupa evropskih lidera na kome je Britanija blokirala izmenu osnivačkih ugovora EU, nakon čega je zvanicni London naveo da neće pozajmiti oko 30 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, ukoliko taj novac bude namenjen isključivo za pomoć zemljama evrozone kojima preti sniženje kreditnog rejtinga.

Van Rompej je ocenio da je "povratak finansijske stabilnosti u evrozonu i dalje od ključne važnosti za našu budućnost", ali je dodao da su lideri ove godine već "preduzeli velike odluke za rešavanje dužničke krize".

Navodeći da su "gotovo sve članice monetarne unije uključene u obimne programe reformi" koji kontrolišu državne rashode i poslovno okruženje, on je ukazao da "postoji socijalni izlaz iz krize".

"Put je dug, duži nego što smo očekivali. Ali nemojte da sumnjate, postoji osnovna politička volja da idemo napred kao unija, uz potpuno poštovanje situacije među zemljama", zakljucio je Van Rompej.
XS
SM
MD
LG