Dostupni linkovi

Pismo Vaclava Havela liječnicima BiH i Češke





Pismo Vaclava Havela liječnicima BiH i Češke

Vaclav Havel poslednji put je krajem novembra poslao pismo bh. doktorima koji rade Češkoj i koji su prije tri sedmice svojim bh. kolegama organizovali skup u Sarajevu na kojem su razmijenjivali svoja znanja. Pročitajte prevod pisma:

Dragi prijatelji,

Ne bih se obraćao vašem profesionalnom medicinskom skupu, da nisam bio
u devedesetim godinama svjedokom tužne sudbine i događaja s kojima su se suočili kako ljekari tako i građani BiH.

Vrlo žive su mi slike tog vremena.

Na jednoj strani imao sam detaljna izvješća od prijatelja koji su među vama prisutni ovdje, a na drugoj strani sam bio svjedokom bezbrojnih političkih debata, kako tu situaciju riješiti.

Europa ima tisuće diplomata i stručnjaka obrazovanih na prestižnim sveučilištima, koji su trebali pratiti cijelu situaciju i dati znak za alarm na vrijeme.

No kad su izašli tenkovi, bilo je kasno, a mi smo se samo bespomoćno pitali gdje su svi ti stručnjaci bili, zašto nitko nije bio u stanju spriječiti rat.

Uvjeren sam da za vašu struku vrijedi isto što i za političare i diplomate. No, prepoznati problem na vrijeme i riješit ga u korjenu, je najteži zadatak uopće.

Uostalom, kako prepoznati i pripremiti se za nešto što se nikada nije prije desilo? Kako prepoznati da ono što se sad događa negdje može dovesti do nečeg zlokobnog. To je vrlo teško.

Znamo to kao političari, znate to kao lječnici, znamo to kao građani.

Želim vam da budete u svojim dijagnozama uspješniji nego što smo bili tada mi.

Vaš

Vaclav Havel
XS
SM
MD
LG