Dostupni linkovi

Merkelova: Srbija da ukine paralelne institucijeNemačka kancelarka Angela Merkel izjavila u Prištini da očekuje od Srbije da za dobijanje kandidature uspostavi robnu razmenu s Kosovom i da ukine paralelne strukture.

"U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu paralelne strukture", rekla je Merkelova posle sustreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem na prištinskom aerodromu.
Ona je dodala da u Prištini ne želi da govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je kosovskom premijeru prenela šta Priština treba da uradi.

Naime, Merkelova je Prištini poručila da mora delovati odgovorno u smislu mirnog rešavanja svih problema, kao i da je važno da prištinske vlasti sarađuju sa Euleksom i to ne samo na papiru.

Na severu Kosova je potrebno, kako je dodala, da se pre svega uspostave "razumni oblici" odnosa, a kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Merkelova je istakla da je potrebno primeniti dogovore i navela kao primer zajedničku carinsku kontrolu, u čijem sprovođenju i kosovska strana treba da da svoj doprinos.

"Verujemo da demokratsko Kosovo predstavlja dobar doprinos miru u regionu, a budućnost celog regiona je u EU", ponovila je Merkelova i dodala da je sa Tačijem razgovarala kako se što brže može doći do tog cilja.

Nemačka kancelarka je podvukla da je važno da Kosovo postane transparentno i da uspostavi vladavinu prava.

Merkelova je doputovala u Prištinu kako bi obišla nemačke vojnike u sastavu Kfora, koji, kako je rekla, daju bitan doprinos miru u regionu.

Tači je izjavio da je kosovska vlada već dosta učinila u procesu evropskih integracija i obećao da će Priština "ispuniti sve zadatke" koji se postave pred nju.

"Kosovo je odlučno da zaključi istorijsko poglavlje konflikata. Budućnost je važan deo identiteta Kosova. Ne želimo dozvoliti da nas istorija drži kao taoce. Moramo biti deo EU i NATO", rekao je Tači, dodajući da trećina stanovništva Kosova već živi u EU.

Prema njegovim rečima, Kosovo je u dijalogu sa svim susedima, pa tako i sa Srbijiom, a dijalog, kako je podvukao, je jedino rešenje za probleme, posebno u odnosima sa Srbijom.

S tim u vezi je Tači rekao da se dogovori postignuti u dijalogu moraju poštovati i pozvao Beograd da to učini.

Nastavak rada na vladavini prava glavni je prioritet Prištine i u tome je važna saradnja sa svim državama u okruženju, izjavio je kosovski premijer i dodao da je Vlada u Prištini rešena da uključi građane severa Kosova u te procese, jer je to njegov ustavni zadatak, a oni su, kako je rekao, "naši građani".

Tači je istakao i da na severu ne postiji konflikt države i građana već zakona sa anarhijom.

Sa druge strane, kosovski premijer Hašim Tači kazao je da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje ima pred sobom. On je naglasio posvećenost Kosova u “zatvaranju poglavlja istorije konflikata i otvarajnu poglavlja saradnje”.

“Kosovo će biti posvećeno dijalogu sa svim susedima…Dijalog nije samo samo jedan od opcija, već je jedina opcija – komunikacija o pitanjima koja se moraju rešiti u odnosima Kosova i Srbije”, kazao je on.

Tači je takođe istakao da je važno da Srbije sprovede sporazume koji su postignuti u sklopu dijaloga Prištine i Beograda.

On je obećao da će Vlada Kosova sarađivati sa svim građanima na Kosovou u cilju izgradnje “multietničkog, demokratskog i evropskog Kosova”.

“Želimo da obezbedimo sve afirmativne mogućnosti građanima na severu. Na severu ne postoji konflikt vlade i građana, već konflikt zakona i anarhije”, kazao je Tači.
XS
SM
MD
LG