Dostupni linkovi

Marfi: Sporazum Klinton-Jahjaga vrlo dobarZamenik ambasadora SAD u Prištini Majkl Marfi izjavio je danas da je sporazum državne sekretarke SAD Hilari Klinton i predsednice Kosova Atifete Jahjage o očuvanju kulturne baštine na Kosovu "vrlo dobar".

Marfi je, povodom izjava zvaničnika Srbije koji su sporazum ocenili kao "falsifikovanje istorije", rekao je agenciji Beta u Prištini "cinično da ljudi u takvom sporazumu vide neku političku pozadinu".

"Mislim da je veoma dobro to što je američka vlada uradila na očuvanju kulturnog blaga Srba na Kosovu, uključujući i manastire Gračanica, Dečani i Pećka Patrijaršija", rekao je Marfi.

Ocenio je da u vreme slavlja, kada čitav hrišćanski svet slavi rođenje Isusa Hrista, nema mesta političkim ili bilo kakvim drugim "izjavama koje bi narušile svečana osećanja ljudi".

"Mi smo zainteresovani da očuvamo kulturnu baštinu Srba, Albanaca, Jevreja i svih ostalih koji žive na Kosovu i bilo gde drugde", rekao je Marfi.

Podsetio je da je Vlada SAD sporazume o zaštiti kulturne baštine potpisala sa 24 zemlje, među kojima i sa Srbijom.

Marfi je danas u Prištini posetio delimično obnovljen Hram svetog Nikole u kojem je liturgiju povodom Nikoljdana služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Liturgiji je prisustvovalo nekoliko desetina Srba koji žive u Prištini i okolnim selima.

Marfi i Teodosije su posle liturgije prisustvovali ceremoniji održanoj povodom opremanja zgrade u okviru crkvenog kompleksa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG