Dostupni linkovi

Ban Ki-mun osudio nasilje nad demonstrantima u Egiptu


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun optužio je u nedelju egipatske snage da protiv demontranata koriste prekomernu silu, treći dan otkako u centru Kairu traju sukobi u kojima je stradalo najmanje deset osoba.

Generalni sekretar je izuzetno uznemiren zbog prekomerne upotrebe sile protiv demonstranata, i poziva prelazne vlasti na uzdržanost i poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na mirne proteste - izjavio je portparol UN Martin Nesirski.

Ban je, pored toga, naglasio da je izuzetno važno da se uspostavi mirna atmosfera kako bi se podržao izborni proces u Egiptu u okviru tranzicije zemlje ka demokratiji i uspostavljanja civilne vlasti.

U najnovijem talasu nasilja u egipatskoj prestonici, koje je izbilo pre tri dana kada su vojnici upali u kamp demonstranata koji traže hitan odlazak vojne i uspostavljanje civilne vlasti, poginulo je najmanje 10 ljudi, a više od 500 osoba je povređeno.

Tokom današnjih sukoba goreo je i Egipatski institut, u kome se nalazi više od 200.000 vrednih dokumenata i rukopisa, od kojih su neki spaljeni.

U sličnim sukobima demonstranta i snaga bezbednosti, neposredno pre prvog kruga izbora u novembru, poginulo je više od 40 ljudi.
XS
SM
MD
LG