Dostupni linkovi

Retrospektivna izložba Sanje Iveković u MoMa-i


Velika retrospektivna izložba istaknute hrvatske suvremene umjetnice Sanje Iveković otvara se u nedjelju navečer u slavnome newyorškom muzeju moderne umjetnosti MoMA.

Jedna od prvih feminističkih i društveno angažiranih umjetnica u bivšoj Jugoslaviji i pionirka na području video umjetnosti predstavit će se na svojoj prvoj američkoj retrospektivi sa stotinjak instalacija, peformansa, video-radova, skulptura, akcija, crteža i plakata, nastalih u proteklih četrdesetak godina.

Izložba nosi naziv "Sweet Violence", prema njezinu radu iz 1974. godine.

Sanja Iveković (1949., Zagreb) pojavila se na domaćoj umjetničkoj sceni krajem šezdesetih, kada se s istomišljenicima počela suprotstavljati institucionalnoj umjetnosti, stvarajući kroz Novu umjetničku praksu temelje za opoziciju službenoj kulturi.

Nerijetko kontroverzna i intrigantna, Iveković je dugo prisutna na međunarodnoj suvremenoj umjetničkoj sceni, pa su njezina djela danas uvrštena u zbirke mnogih svjetskih muzeja i iza sebe ima više velikih izložbi i retrospektiva ostvarenih u inozemstvu.

Među ostalim, izložit će se njezini radovi "Osobni rezovi" (1982.), u kojem obrađuje temu masovne nacionalne propagande nedugo nakon Titove smrti, "Tragedija jedne Venere" (1975.) o utjecaju koji slike o holivudskim zvijezdama imaju na obične ljude, "Dvostruki život" (1975-1976.) serija šezdesetak fotografija koje propituju političku i medijsku sliku žena suvremene Jugoslavije, dokumentacija kontroverznog političko-seksualnog performansa "Triangl" iz 1979., skulptura Rosa Luxembourg iz 2001. koja je nakon postavljanja u Luxembourgu izazvala velike reakcije javnosti, velikim dijelom negativne, potom serija fotoreprodukcija "Gen XX" s top-modelima koje prate biografije antifašističkih junakinja Drugoga svjetskog rata i foto-instalacije "Ona prava; Biseri revolucije" (2011.)

Uoči otvorenja organizirana je panel diskusija likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti, umjetnika i kustosa o radu hrvatske umjetnice

Izložba će biti otvorena do 26. ožujka.
XS
SM
MD
LG