Dostupni linkovi

Ambasadorka Danske u Beogradu: Od Srbije nije traženo priznanje Kosova


Ambasadorka Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen izjavila je da od Srbije nije traženo priznavanje Kosova ali da se očekuje da Srbija nađe rešenje za praktične probleme i da normalizuje odnose sa Prištinom.

"Priznavanje Kosova nije traženo od Srbije, što su i komesar Štefan File i brojne moje kolege diplomate ponovile nekoliko puta", izjavila je ona za nedeljno izdanje novosadskog "Dnevnika" i dodala da su dobrosusedski odnosi od velike vrednosti za EU.

Ambasadorka zemlje koja 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom istakla je da je ohrabrena napretkom koji je Srbija postigla do sada u procesu evrointegracija i dodala da je uverena u to da će naredna tri meseca biti dovoljna za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U tom periodu može se postići "napredak u sprovođenju već dogovorenih obaveza, korak napred u dobroj veri po pitanju dijaloga o integrisanom upravljanju granicama, saradnja sa EULEX.-om i KFOR-om i nalaženje rešenja za inkluzivnu regionalnu saradnju", smatra ambasadorka Mete Kjuel Nilsen.
XS
SM
MD
LG