Dostupni linkovi

Traži se novi vlasnik za nikšićku Željezaru


Nikšićka Željezara, koja je u stečaju od aprila ove godine, prema najavama iz fabričke uprave, možda će biti ponovo privatizovana, a zainteresovanih kupaca ima iz
Turske, Slovačke, Indije i Rusije.

Ranije se, kao najverovatnija mogućnost, pominjalo da bi Željezaru mogla da kupi nemačka kompanija "Šolc", koja je prihvatila da od početka stečaja preuzima čelik proizveden u toj fabrici i da ga distribuira na tržištu.

Međutim, "Šolc" je pre više od mesec dana faktički prekinuo saradnju sa Željezarom, zbog, kako je tada iz te kompanije saopšteno, nezadovoljstva načinom na koji Željezarom upravlja njen privremeni menadžer Miodrag Davidović.

Željezara je do sada tri puta privatizovana, ali neuspešno. Poslednji vlasnik je holandska kompanija Montenegro spešliti stils, koja je napuštila fabriku u proljeće ove godine, ali još nisu rašičićeni odnosi između nje i Željezare.

Jedan od uslova tržišne održivosti Željezare jeste i da drastično bude smanjen broja radnika. Od nekadašnjih oko 8.000 zaposlenih, broj radnka je u aprilu ove godine bio oko 1.400, a trebalo bi da se smanji za još oko 1.000.
XS
SM
MD
LG