Dostupni linkovi

Građani Italije širom zemlje protestvovali protiv rasizma


Širom Italije je održano više protestnih skupova protiv rasizma, a najmasovniji je bio u Firenci, gde je prošle sedmice jedan desničar ubio dvojicu i ranio tri ulična prodavca afričkog porekla.

Prema procenama policije, oko 10.000 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji ulicama Firence, dok organizatori navode da se okupilo blizu 12.000 ljudi, preneo je AFP.

Grad je još pod utiskom napada koji se dogodio u utorak, kada je desničar Đanluka Kaseri (50), pisac naučne fantastike, poznat po negiranju holokausta, hicima iz pištolja "magnum" ubio dvojicu i ranio tri ulična prodavca poreklom iz Senegala u centru Firence, da bi, pošto ga je policija opkolila, izvršio samoubistvo.

Na desetine imigranata iz Senegala, kao i žitelji Firence, okupili su se pre protesta na pijaci na Trgu Dalmacija gde se napad dogodio, gde su pročitali delove iz Kurana i ostavili poruke i cveće.

Slični, manji, protesti organizovani su i u Milanu, Bolonji, Đenovi, Napulju i Padovi.

Senator levičarske Demokratske partije Vanito Čiti, jedan od učesnika protesta u Firenci, izjavio je da italijanski zakon treba da bude izmenjen pre narednih izbora kako bi deci imigranata bilo omogućeno da dobiju državljanstvo.

Klaudio Morganti, poslanik iz antiimigracione stranke Severna liga, izjavio je da su protest "upropastili levičarski političari koji su njime manipulisali, učinivši ga delom svoje političke propagande".

Italijanski ministar za međunarodnu saradnju i integracije Andrea Rikardi upozorio je u današnjem intervjuu za dnevnik "Stampa" da napadi poput ovog u Firenci, predstavljaju "zvono za uzbunu".

"Bezbednost mora da postoji za sve Italijane, za sve imigrante i za sve one koji rade u Italiji. To je prva stvar koju sam poručio zajednici Senegalaca u Firenci: I za vas mora da postoji bezbednost", rekao je Rikardi.

Tela dvojice ubijenih, Samba Modua (40) i Diopa Mora (54), biće u ponedeljak prebačena u Senegal.
XS
SM
MD
LG