Dostupni linkovi

Tajfun hara Filipinima, ima mrtvih i nestalih


U udaru tajfuna Vaši na južni dio Filipina poginulo je najmanje 25 ljudi, a desetine se vode kao nestale, dok su velike oblasti ostale bez električne energije, uz probleme u avionskom saobraćaju, saopštile su danas vlasti.

Oluja praćena vjetrom brzine od 75 do 95 kilometara na čas zahvatila je ostrvo Mindanao i donijela obilnu kišu koja je izazvala poplave u dva velika grada, izjavio je zvaničnik službe za vanredne situacije Benito Ramos.

Tajfun prve kategorije kreće se ka sjeverozapadu brzinom od 30 kilometara na čas i očekuje se da će do sutra ući u Južno kinesko more. Ramos je izjavio da se većina žrtava udavila i da je moguće da broj žrtava bude veći.

Gradonačelnik Iligana kaže da su poplave iznenadile mnoge mještane, pošto je nivo vode narastao za metar za manje od sat vremena, zbog čega su mnogi stanovnici morali da se popnu na krovove svojih kuća.

"Većina njih je spavala u trenutku kada je voda prodrla u kuće. Ovo su najveće poplave u našem gradu u posljednjih nekoliko godina", rekao je gradonačelnik Lorens Kruz.

Zvaničnici navode da je u toku provjeravanje radijskih izvještaja o 50 žrtava u gradu Kagajan del Oro i još 30 u jednom drugom gradu.

Ramos je rekao da njegova služba ne može da procijeni nivo štete na usjevima i imovini, pošto spasioci, među kojima su vojnici i policajci, i dalje zbrinjavaju ljude i sakupljaju mrtve.
XS
SM
MD
LG