Dostupni linkovi

U sukobima u Kairu dvoje mrtvih, više od 200 povrijeđenih


Najmanje dvije osobe su poginule i više od 220 povrijeđeno u petak u krvavim sukobima egipatske vojske i demonstranata ispred zgrade vlade u Kairu, izvjestila je egipatska državna televizija, pozivajući se na ministarstvo zdravlja.

Sukobi u centru Kaira počeli su pred zoru, pošto je jedan učesnik protesta obliven krvlju rekao da su ga vojnici uhapsili i pretukli, što je naljutilo njegove drugove koji su počeli kamenicama i molotovljevim koktelima da gađaju vojnike, koji su uzvratili, prenosi AFP.

Demonstranti, koji od kraja novembra protestuju tražeći od vojnog rukovodstva da preda vlast civilnim liderima, uzvikivali su "Narod traži pogubljenje feldmaršala", misleći na Huseina Tantavija, lidera Vrhovnog vijeća oružanih snaga koji je preuzeo vlast nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka.

Današnji sukobi, najkrvaviji od protesta od novembru na kojima je poginulo više od 40 osoba, bacili su u sjenku prebrojavanje glasova u drugoj fazi izbora za donji dom parlamenta.

Vojne vlasti, koje su suspendovale Ustav, saopćile su da će predati vlast poslije predsjedničkih izbora, koji treba da budu održani do kraja juna sljedeće godine, a za sada su nejasna ovlašćenja prijelazne egipatske vlade i parlamenta za čije predstavnike su izbori u toku.
XS
SM
MD
LG