Dostupni linkovi

Sanader izašao iz zatvora



Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izašao je iz zatvora u Remetincu u Zagrebu u pratnji svojih advokata.

"Srećan sam što ću nakon godinu dana biti ponovo sa svojom porodicom.

Zahvaljujem im na podršci, kao i prijateljima koji su jamčili za mene. Nikad ih ne bih i neću izneveriti. S nogom još imam malo problema, moraću kod ortopeda", kazao je Sanader novinarima ispred Remetinca.

"Moraćete se naučiti da neću davati političke komentare. Ja sam usredsređen da sa svojim advokatskim timom da dokažem svoju nevinost. Sve ostalo ćete dočekati nakon pravosnažne presude", kazao je Sanader.

"Kad dođem kući, najpre ću poljubiti ženu i kćer", zaključio je poručivši da neće davati intervjue te da će se i dalje sve vezano oko njega moći saznati od njegovih advokata.

Sanader se u 13 sati se pojavio pred Optužnim većem Županijskog suda, te obećao da će poštivati sve uslove koji su mu postavljeni nakon čega je vraćen Remetinec.

Optužno veće odlučilo je da se bivšem šefu HDZ-a ukida pritvor, što znači da su se sudovi uknjižili na nekretnine koje su njegovi prijatelji i porodica založili.

Prvo je Ustavni sud donio odluku o Sanaderovom puštanju na slobodu, a zatim i Vrhovni. Sanaderu je oduzet pasoš a jednom sedmično moraće da se javlja sudiji.

Ne sme napuštati Zagreb, osim uz posebnu dozvolu sudije.

Bivši šef HDZ-a u zatvoru se nalazi od decembra prošle godine.

Prvo je bio u austrijskom zatvoru, a 18. jula ove godine prebačen je u Remetinec.

Sanader je optužen za ratno profiterstvo, mito i crne fondove HDZ-a.
XS
SM
MD
LG