Dostupni linkovi

Jankovic osuđen na 15 godina za zločin u ZvornikuOdeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je danas zbog ratnih zločina u Zvorniku 1992. godine Darka Jankovića zvanog Pufta na 15 godina zatvora, Gorana Savića na godinu i po dana, dok je Saša Ćilerdžić oslobođen optužbi.

Predsedavajuća sudskom veću Tatjana Vuković, obrazlažući presudu, rekla je da je sud nesporno utvrdio da su dobrovoljci iz Srbije, tokom oružanih sukoba u BiH, učinili nerećnu sudbinu zvorničkih Bošnjaka još nesrećnijom i tužnijom.

Prema optužnici, njima se na teret stavlja da su kao pripadnici dobrovoljačke jedinice "Pivarski", sa ostalim saborcima, od maja do jula 1992. na lokalitetima "Ekonomija", "Ciglana" i u "Domu kulture" u Čelopeku učestvovali u nečovečnom postupanju, mučenju i ubistvima najmanje 14 bošnjačkih civila.

Ovo je treća po redu izrečena presuda za ratne zločine u Zvorniku.

Do sada je izrečena jedna pravosnažna i jedna koja je u postupku pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Za zločine u Zvorniku ranije su pravosnažno osuđena trojica pripadnika jednica "Žute ose" i "Pivarski" - Dragan Slavković na 13, Ivan Korać na devet, a Siniša Filipović na tri godine zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Zbog nesprečavanja zločina paravojnih formacija, deportacija i mučenja zarobljenika u odvojenom postupku na šest godina osuđen je nekadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, a na 15 godina tadašnji komandant Štaba Teritorijalne odbrane Zvornika Branko Popović.
XS
SM
MD
LG