Dostupni linkovi

Bramerc: Potrebno brže procesuiranje optuženih u BiHGlavni haški tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je da procesuiranje optuženih za ratne zločine u BiH mora biti mnogo brže.

"Implementacija Strategije za procesuiranje ratnih zločina veoma je spora. Sudstvo treba više sredstava da se nosi s tim. Kriterijumi o tome gde će ti slučajevi biti procesuirani, hoće li to biti na državnom, kantonalnom ili lokalnom nivou, moraju biti mnogo jasniji", rekao je Bramerc za sarajevski Dnevni avaz.

Upitan kada će početi suđenje Ratku Mladiću, Bramerc je kazao da će tu odluku doneti sudije. On je objasnio i nedavnu odluku Tužilaštva da skrati optužnicu protiv Mladića.

"Najpre smo želeli da razdvojimo optužnicu da imamo dva suđenja, ali to nije odobrilo Sudsko veće, a mi smo pozvani da skratimo optužnicu što smo i učinili, za 45 odsto individualnih incidenata. No, važno je napomenuti da će osnovne komponente optužnice, uključujući opsadu Sarajeva, etničko čišćenje i genocid, ostati u optužnici", rekao je tužilac.
XS
SM
MD
LG