Dostupni linkovi

Smanjena strana ulaganja u KinuU novembru su strane investicije u Kinu smanjene za gotovo deset procenata, što je novi znak uticaja slabosti zapadnih privreda na drugu po snazi svetsku
ekonomiju.

Direktna strana ulaganja u Kinu su prošlog meseca smanjena za 9,8 odsto u poređenju sa novembrom 2010. godine, na 8,8 milijardi dolara, pokazuju danas objavljeni podaci kineskog ministarstva trgovine.

Precizira se da se direktne strane investicije odnose na ulaganja u konkretnu imovinu, recimo fabrike, isključujući ulaganja u finansijsku imovinu, poput akcija.

U periodu januar/novembar ulaganja iz azijskih zemalja u Kinu su porasla za 18 odsto, na 89,6 milijardi dolara, dok su investicije iz SAD pale za 23 odsto, na 2,74 milijarde.

Ulaganja iz EU su neznatno ojačala, za 0,3 odsto, na 5,98 milijardi dolara.

Kina beleži i slabljenje izvoza i industrijske proizvodnje, kao i sektora nekretnina, pa su se kineski lideri na godišnjoj konferenciji o ekonomskom planu založili za aktivniji pristup rešavanju problema nastalih zbog evropske dužničke krize.

S obzirom na slabljenje tražnje za kineskim izvozom, zvanični Peking namerava da podstakne domaću tražnju da bi umanjio zavisnost nacionalne ekonomije od spoljne trgovine i investicija.
XS
SM
MD
LG