Dostupni linkovi

Ban Ki-mun: NATO nije prekoračio mandat UN u Libiji


Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da NATO nije prekoračio mandat UN koji je dobio za akciju zaštite civila u Libiji, odbacujući tako kritike koje su na račun Alijanse uputile Rusija, Kina i još neke zemlje u vezi s tom akcijom.

Ban Ki-mun: "Vojna operacija snaga NATO bila je strogo u okviru rezolucije 1973"

"Mislim da je rezolucija 1973 Saveta bezbednosti striktno sprovedena u okviru granica, u okviru mandata. Vojna operacija snaga NATO bila je strogo u okviru rezolucije 1973", rekao je sinoć Ban novinarima u Njujorku.

Rojters ocenjuje da je ovo neuobičajen potez za do sada "obazrivog šefa UN".

Rezolucijom 1973 od marta ove godine, države članice svetske organizacije ovlašćene su da uvedu zonu zabrane letova iznad Libije i preduzmu "sve neophodne mere" da zaštite civile ugrožene zbog nasilja vladinih snaga nad antirežimskim demonstrantima.

Ban je, pored toga, rekao da nijedan arapski lider, koji je svrgnut u talasu protesta koji su zahvati Bliski istok i sever Afrike, tzv. arapsko proleće, nije s vlasti uklonjen posredstvom strane pomoći, već da je to učinio narod.

Generalni sekretar UN je još jednom ukazao da je potrebna neka vrsta zajedničkog međunarodnog delovanja u Siriji, gde je, prema najnovijim podacima svetske organizacije, u nasilju nad učesnicima antirežimskih protesta od sredine marta ubijeno više od 5.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG