Dostupni linkovi

MMF traži od Grčke nova otpuštanja u javnom sektoru


Kreditori grčkog paketa pomoći pritisli su danas tu prezaduženu zemlju da otpusti višak radnika u javnom sektoru, kao i da dodatno smanji prava zaposlenih na platu, prenela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Atini Pol Tomsen upozorio je grčku vladu u sredu da neće pobeći od visokog budžetskog deficita ukoliko se ne usredsredi na smanjenje potrošnje, dodajući da su poreski obveznici u zemlji stigli do svog limita.

"Nema više voća na niskim granama. Očigledno smo dostigli limit onoga što može da bude učinjeno povećanjem poreza... Lekcija je sledeća: Moramo da se pozabavimo rashodima", izjavio je Tomsen na finansijskoj konferenciji u Atini.

Tomsen je apelovao na grčku vladu da "agresivno deluje" na smanjenju javnog sektora.

"Takođe upozoravamo da, ukoliko reforma javnog sektora ne bude ubrzana, deficit će zaglaviti na oko 10 odsto", dodao je Tomsen.

MMF i zemlje evrozone podupiru grčku privredu kroz pakete finansijske pomoći od maja 2010, a Atina zauzvrat mora da sprovede oštre mere štednje koje je guraju pravo u recesiju.

Grčka je priznala da ove godine neće ostvariti ciljni deficit, jer su državni prihodi još uvek slabi uprkos drakonskom povećanju poreza.

Grčki dug premašuje 340 milijardi evra, zbog čega je ta zemlja dobila u proleće 2010, pomoć Evropske unije i MMF od 110 milijardi evra.

U oktobru ove godine je postignut dogovor o drugom paketu međunarodne pomoći od 130 milijardi evra, iako detalji još nisu u potpunosti razrađeni.
XS
SM
MD
LG