Dostupni linkovi

Clinton: Ovakva situaciju blokira napredak BiH


Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton naglasila je tokom susreta s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji boravi u službenoj posjeti SAD-u, da se trenutno stanje u BiH mora riješiti u što kraćem roku jer ova situacija blokira bilo kakav napredak u BiH.

Kako se navodi u saopćenju iz Predsjedništva BiH, Clinton je kategorički istaknula i da se onima koji nisu za dogovor i ne žele dogovor u rješavanju problema, treba dati određeni rok nakon kojeg, ukoliko ne budu spremni za dogovor, treba nastaviti bez njih, a oni svoju novu šansu trebaju tražiti na nekim idućim izborima u BiH.

Predsjedavajući Komšić je krizu oko uspostavljanja vlasti jednostavno opisao kao sukob dva koncepta oko načina formiranja vlasti i funkcioniranja države.

Pojasnio je da, isključivi etnički koncept vlasti, koji je bio na vlasti dvadesetak godina, ne prihvaća demokratsku činjenicu da je na prethodnim izborima u BiH veliku podršku građana dobila i sasvim drugačija politika koja BiH posmatra ne samo kao prost zbir naroda koji u njoj žive, nego, uz to, i kao državu jednakih građana.
XS
SM
MD
LG