Dostupni linkovi

EU: Dogovoren mehanizam za vanredne vize Zapadnom Balkanu


Pasoši Srbije
Pasoši Srbije
Nakon što su ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU usvojili odluku da se vizni režim po hitnom postupku vrati zemljama Zapadnog Balkana ako bude povećanja lažnih azilanata, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će policija pojačano kontrolisati granične prelaze kako bi se smanjio broj lažnih azilanata iz Srbije u EU.

"Počećemo kontrolu na granicama, da onemogućimo izlazak iz zemlje na način koji ugrožava interese Srbije", kazao je Dačić nakon sastanka sa predstavnicima romske nacionalne manjine u Beogradu i dodao da ne postoji bojazan da može doći do brze odluke o ukidanju vizne liberalizacije za Srbiju.

Dačić je novinarima rekao da "Srbija ima taj problem" i da najveći broj azilanata potiče iz romske nacionalne zajednice.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su mehanizam prema kojem po hitnom postupku u vanrednim situacijama može na određeno vreme da se vrati obaveza posedovanja viza za građane država Zapadnog Balkana iz kojih u velikom broju dolaze lažni azilanti.

Od sada će o tome moći da odlučuju ministri unutrašnjih poslova Šengenske zone umesto šefova država i vlada.

Mogućnost suspenzije bezviznog režima, zbog priliva lažnih azilanata, pre svega bi mogla da se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, iz kojih je nakon ukidanja viznog režima primećen drastičan porast pridošlica, posebno Roma, koji traže politički azil u Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Pojednostavljenu proceduru po kojoj bi po hitnom postupku u vanrednim situacijama na određeno vreme bile vraćene vize za građane država Zapadnog Balkana treba da odobri i Evropski parlament.

Vladimir Petronijević iz Grupe 484 kaže da sada prisustvujemo finalu jedne procedure koja je započeta još sredinom ove godine.

“Povod jeste povećan broj zahteva za azil u zemljama EU i zemalja koje imaju bezvizni režim i ta regulativa uvodi kriterijume na osnovu kojih se u jednom trenutku po ubrzanoj proceduri može suspendovati vizni režim sa nekom od zemalja koje se nalaze na beloj šengenskoj listi”, kaže Petronijević za RSE.

Administrativne mere ne rešavaju suštinske probleme

Dodaje da Srbija ima uredbu kojom vlasti na granicama utvrđuju uzroke putovanja građana, ali da su razlozi odlaska mnogo dublji i da s ene mogu rešiti administrativnim merama.

“Ta odluka jeste bila jedna vrsta iznuđenog poteza kojoj se može mnogo toga prigovoriti i sa aspekta poštovanja ljudskih prava, načina i procedure. Međutim, tu postoji druga vrsta problema a to je da se administrativnim merama vrlo teško mogu zaustaviti migracije koje su dobrim delom motivisane ekonomskim i socijalnim razlozima. Jedna ovakva situacija koja postoji sa povećanim brojem ljudi koji traže azil u zemljama Zapadne Evrope, dubinski je pokazala lošu ekonomsku i socijalnu sliku u kojoj žive pojedine grupe građana Srbije. Ja nisam optimista i smatram da je nemoguće da se ovo pitanje reši jedino i isključivo administrativnim merama. To pitanje, uz razumevanje evropskih partnera, može biti rešavano efikasnim dugoročnim merama koje pre svega treba da rezultiraju povećanim stepenoom zapošljavanja odnosno sveukupno socijalne inkluzije ranjivih grupa u našem društvu”, rekao je Prokopijević.

Dosad je najveći problem bio dolazak velikog broja lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije u Švedsku, Nemačku, Belgiju i Luksemburg, zbog čega su te zemlje primile i nekoliko upozorenja iz EU.

U poslednje vreme su zvaničnici EU ukazivali na nagli porast lica iz Albanije koja prekoračuju dozvoljeni rok i ilegalno ostaju u zemljama Zone Šengena u EU.

Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji su ukinute vize za šengenski prostor EU u decembru 2009. godine, a Bosni i Hercegovini i Albaniji u decembru 2010. godine.
XS
SM
MD
LG