Dostupni linkovi

Hapšenja u BiH zbog ratnih zločina, SIPA upala u policijske stanice


Tri osobe osumnjičene za ratni zločin uhapšene su jutros u akciji SIPA-e na području Jablanice.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, vrše se i pretresi u policijskim stanicama i zgradama općina Konjic i Jablanica.

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, uhapšeni su Enes Maksumić zvani Čađo (1969) iz Jablanice, koji je radio kao policajac, Azem Ibrović (1970) iz Novog Pazara, koji je također radio kao policajac u Jablanici, te Jusuf Hindić zvani Sic, rođen u Lugu, a nastanjen u Jablanici.

Tužilaštvo je izdalo i naredbu za dovođenje Nihada Bojadžića (1962) iz Novog Pazara, radi ispitivanja. Bojadžić je već u pritvoru dređenom u okviru drugog predmeta za ratne zločine koji se vodi u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da se pretresi vrše na osam lokacija, a između ostalog i u Policijskoj stanici u Jablanici, Policijskoj stanici Konjic, Općini Konjic, Općini Jablanica, Policijskoj stanici Glavatičevo.

Uhapšeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da su tokom 1993. godine na području općine Jablanica, na čelu sa Bojadžićem, koji je bio zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba vrhovne komande Armije RBiH, učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zarobljenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prethodno bili zarobljeni u logoru u objektu Muzej Revolucije u Jablanici.

Maksumića, Ibrovića, Hindića i Bojadžića se tereti da su počinili kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
XS
SM
MD
LG