Dostupni linkovi

Tahiri: Srbija mora prihvatiti novu realnost


Šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da će se tehnički pregovori u Bruxellesu nastaviti kada "Srbija bude provela sve postignute dogovore, uključujući slobodu trgovine i uklanjanje barikada“.

Prema njenim riječima odluku o datumu nove runde pregovora Prištine i Beograda donijeti će posrednik EU Robert Cooper, koji treba da utječe na Beograd da započne proces primjene do sada postignutih dogovora, koje "Kosovo u potpunosti provodi".

Edita Tahiri je u razgovoru za beogradski Danas pojasnila da je tokom pregovora o regionalnoj suradnji krajem prošleg tjedna i ona bila u stalnoj video-vezi sa evropskim posrednikom Copperom.

Predstavnica Kosova ističe da su dvije strane približile pozicije. Ali, iako je Beograd prihvatio da Priština ima pravo glasa, odlučivanja i potpisa u regionalnim forumima, do dogovora nije došlo zato što "Srbija traži da Kosovo bude predstavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN”.

"Kosovo to odbija, jer je nezavisna država", naglasila je Tahiri dodajući da cijeli region živi u novoj realnosti i da Srbija to mora prihvatiti”.
XS
SM
MD
LG