Dostupni linkovi

Obama: Iz Iraka odlazimo uzdignuth glava


Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je obilježio kraj gotovo devetogodišnjeg američkog rata u Iraku, govoreći na zajedničkoj konferenciji za štampu s iračkim premijerom Nurijem el-Malikijem kako će posljednji američki vojnici ove godine "uzdignutih glava" napustiti Irak.

Obama ove sedmice trči svojevrsni "pobjednički krug", pokazujući da je ispunio predizborno obećanje o okončanju rata, koji će uistinu završiti kada 6.000 preostalih vojnika napusti Irak do 31. decembra.

U subotu je vojnicima zahvalio na službi na godišnjem meču u američkom nogometu izmeu momčadi vojne i mornaričke akademije, a u srijedu će on i prva dama Michele Obama posjetiti vojnu bazu Fort Bragg u Sjevernoj Karolini, gdje će govoriti o završetku rata u Iraku, izvijestila je TV mreža CBS News.

"Ovo je sezona dolazaka kući. Vojne obitelji diljem Amerike okupljaju se za blagdane", rekao je Obama u ponedjeljak u Bijeloj kući, na zajedničkoj konferenciji za štampu s iračkim premijerom Malikijem.

Prema navodima State Departmenta u ambasadi u Bagdadu ostaje 1.700 diplomata, te policijskih, privrednih, agronomskih i drugih stručnjaka.

Pored toga 5.000 saradnika pod ugovorom brinut će za sigurnost diplomata.
XS
SM
MD
LG