Dostupni linkovi

Napad na Jova Kapičića rezultat medijskog linča?


Jovo Kapičić
Jovo Kapičić
Nakon napada na narodnog heroja i partizanskog generala u penziji, 93-godišnjeg Jova Kapičića u ponedeljak popodne u centru Beograda, ministar policije Srbije izjavio je da je istraga u toku, ali da ima problema sa prepoznavanjem napadača.

"Policija je preduzela mere, veoma je bitno da uzmemo izjave svedoka koji bi mogli da nam opišu situaciju jer iz opisa koji je Kapičić dao zna se samo da je reč o NN licu. On ne zna ko je izvršilac. Mislim da je zabrinjavajuće da čoveka koji je rođen 1919. godine neko napada na ulici misleći da je time heroj. Verovatno je razlog u nekoj politici. Ne verujem da je razlog u njegovoj pripadnosti stranci Čedomira Jovanovića, ako je član, nego u komunističkoj prošlosti", rekao je za RSE Ivica Dačić.

Nakon što je pretučen s leđa u centru Beograda, nekadašnji načelnik Udbe izašao je u ponedeljak kasno uveče iz bolnice.

Kapičić je novinarima ispred Kliničkog centra ispričao šta mu se desilo.

„Išao sam sa kišobranom polako, i odjedanput, ulica poluprazna, iznenada sam dobio udarac kao da me neko gađao. Pao sam u nesvijest, nisam znao šta rade od mene“, kratko je rekao Kapičić novinarima ispred Kliničkog centra.

Nakon napada, Kapičić je ostao da leži u nesvesti u centru grada, dok mu dve mlađe osobe nisu prišle i pomogle mu, nakon čega je odveden u Urgentni centar gde su mu konstatovani prelom nosa, podliv ispod oka i povreda kuka.

Mogući razlozi za napad su, prema njegovom mišljenju, politička prošlost i izjave u javnosti.

„Razlozi su politički ili istorijski. Ja ovdje važim kao Crnogorac, tvorac Golog otoka i kao ubica, odnosno tvorac hapšenja Draže Mihailovića. Ja sam crna ovca u Srbiji. Živim ovde već 74 godine i ova zemlja mi je druga otadžbina. Ja sam državljanin Srbije, moja djeca, svi su državljani Srbije i opet mi se ovo događa zato što sam se izjasnio da ne treba Crnu Goru grabiti i od nje praviti srpsku koloniju. Goli otok je poznata stvar i to nije moje djelo, moje je djelo kao jednoga čovjeka koji je vidio kako se zemlja ruši pred ruskim napadom i trebalo ju je braniti, a tamo su radili drugi ljudi“, rekao je Kapičić.

Njegov sin, Dragan Kapičić u izjavi za RSE kaže da svoje zasluge za ovo imaju mediji i izjave nekih političara.

On vrlo često ima pretnje čak i od nekih medija, a da ne pominjem i političare koji su pominjali kako uopšte može da se kreće slobodno, na račun njegovih grehova koji su za mene apsurdni. U krajnjem slučaju, ako tako nešto postoji, to je posao za nekog drugog. Pošto se mediji utrkuju da pokažu, a i neki političari da apostrofiraju njegovo ime, onda se pojavljuju ti neki drugi da čoveka od 93 godine, koji je uz to i general i narodni heroj, udaraju. Takav udarac ljudima u tim godinama može da bude koban", rekao je Kapičić za RSE.

Proslavljeni jugoslovenski košarkaš i nekadašnji predsednik Košarkaškog saveza Srbije nazvao je ponašanje medija u slučaju njegovog oca, huškanjem na linč.

Nije to bila pljačka nego udarac s leđa. Pošto je on često bio u medijima prozivan po nekim stvarima koje su apsurdne, ali, nažalost, ovde to prolazi. Jedna stvar koja, pretpostavljam, ide iz tog ugla huškanja na linč. Kada vas neko prozove po nekoj osnovi a to javnosti nabaci, uz sve što postoji u ovoj zemlji, onda se desi ovo što se desi", naveo je Dragan Kapičić.

Pavićević: Nasilje u Srbiji legalizovano političkom voljom

Jovo Kapičić je jedan od poslednjih živih narodnih heroja Drugog svetskog rata. U delu srpske javnosti mu se zamera što je bio jedan od ključnih ljudi u operaciji hapšenja Draže Mihilovića, o čemu je otvoreno govorio u medijima u poslednje vreme.

Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Fond Biljana Kovačević Vučo osudili su napad na Kapičića i zatražili da se odgovorni za napad procesuiraju.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminiaciju Borka Pavićević, nema sumnje da su motivi napada političke prirode:
Borka Pavićević: Nasilje je u ovoj zemlji političkom voljom legalizovano, umesto da bude ukidano

„Svi atentati i napadi su od ludaka, a mi kasnije vidimo da su svi ti ludaci organizovani u službe i naravno u političke grupe. Nasilje je u ovoj zemlji političkom voljom legalizovano, umesto da bude ukidano,“ rekla je Pavićević za RSE i podsetila na nedavni vandalski čin krađe gorionika u Memorijalnom centru „Šumarice“ u Kragujevcu, koji je u utorak ujutru nađen u kanalu u blizini muzeja.

„Šta je sa spomenikom u Kragujevcu? Vi imate, s jedne strane, uništenje cele antifašističke tradicije i, s druge strane, razvoj rusofilstva“, zaključila je direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju.

I Liberalno demokratska partija, koju je Kapičić javno podržao prisustvom na skupovima u svom saopštenju povodom napada koji je najoštrije osudila, takođe je navela da je u pitanju rušenje vrednosti antifašizma..

Nasilje, samovlašće i brutalni vandalizam ne smeju postati način života u ovoj nesrećnoj zemlji, i zato najoštrije osuđujemo napad na generala Jovu Kapičića. Ideološki ratovi se ne mogu voditi i rešavati nasiljem, niti bilo ko ima pravo da gazi i osporava vrednosti slobode i antifašizma na kojima moraju da počivaju temelji naše zemlje, kao što se na tim vrednostima razvija Evropa i traje mir više od 60 godina", navodi se u saopštenju LDP.
XS
SM
MD
LG