Dostupni linkovi

Kanada se povlači iz Kyoto protokolaKanada je postala prva država koja je objavila da se povlači iz Kyoto protokola o ograničavanju emisije stakleničkih gasova, prenose agencije.

Odluku je objavio ministar okoliša Peter Kent nakon što se vratio iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se važenje protokola iz Kyota produži na pet godina, te izradi novi dogovor kojim bi se najveće zagađivače, poput Indije i Kine koje uopće nisu obuhvaćene Protokolom, prisililo da ograniče emisiju stakleničkih plinova.

Kanadska vlada, koja ima bliske odnose s energetskim sektorom, kaže da bi Kanada morala platiti kaznu od oko 13,6 milijardi dolara zbog toga što do kraja sljedeće godine neće postići ciljano smanjenje emisije stakleničkih gasova.

"Kanada bi morala, radi ispunjenja ciljeva iz Kyota za 2012. godinu, ukloniti sve kamione, terence, traktore, ambulantna i policijska vozila sa svih kanadskih cesta", kazao je Kent. Kanadska udruženja za zaštitu okoliša odmah su tu najavu proglasile nacionalnom sramotom.
XS
SM
MD
LG