Dostupni linkovi

Petrović: Kosovsko državljanstvo više jezički nego politički problem


Zamenik premijera vlade Kosova Slobodan Petrović smatra da je pitanje državljanstva u ličnim dokumentima iz Prištine "više jezički nego politički problem".

"Ne postoji na zvaničnim dokumentima rubrika 'nacionalnost', ali u formularima koje popunjavate da biste ih dobili možete se izjasniti kako želite. I Srbi se izjašnjavaju kao Srbi. Kod državljanstva stoji kosovsko ili, kako kažete, Kosovar, što je prema mom mišljenju više jezički problem nego politički", kazao je Petrović u intervjuu za "Politiku".

Prema njegovim rečima, "onaj ko se odluči da uzme kosovski izvod iz državljanstva ili kosovski pasoš ne može očekivati da mu u tom dokumentu u rubrici 'državljanstvo' piše neko drugo osim kosovsko".

On smatra i da uzimanje dokumenta Prištine u procesu implementacije dogovora postignutih u Briselu, "svakako nije moranje, već potreba ljudi pre svega za boljom i lakšom komunikacijom".

Navodeći da nema tačan podatak, Petrović kaže da "zna da mnogo Srba ima kosovska dokumenta i to ne samo južno već i severno od Ibra" i da se taj broj povećava u poslednje vreme kada se izdaju kosovske dozvole koje su potrebne za registraciju automobila.
XS
SM
MD
LG