Dostupni linkovi

Kameron pred poslanicima



Britanski premijer Dejvid Kameron danas će pred poslanicima morati da objasni svoju odluku da na samitu EU u Briselu stavi veto na promjene evropskih sporazuma, samo dan nakon što je njegov zamijenik Nik Kleg taj potez ocijenio "lošim po Britaniju".

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si navodi da će brojni poslanici iz Kameronove stranke podržati njegovu odluku, ali da će pojedini članovi Liberalnih demokrata kritikovati odluku britanskog premijera da izoluje Britaniju.Od premijera se očekuje da razjasni zašto je zauzeo takav stav.

Izvori iz Dauning strita rekli su da će Kameron u svom današnjem obraćanju dati činjenično objašnjenje svojih odluka. Kameron je na samitu EU blokirao promjene Lisabonskog ugovora radi riješavanja krize u evrozoni i sprečavanje slične pojave i u budućnosti. On i britanski ministar finansija Džordž Ozborn insistiraju na tome da je veto dijelom uložen kako bi se London zaštitio od pretjerane intervencije iz Evrope.

Za usvajanje promjena evropskih sporazuma neophodna je podrška svih 27 članica, uključujući i one koje nisu u evrozoni, poput Velike Britanije.
XS
SM
MD
LG