Dostupni linkovi

Saslušanjem Ćalovićeve prekršen Zakonik


Službenici Uprave policije su, saslušanjem izvršnog direkrora MANS-a Vanje Ćalović u julu, prekršili odredbe tada važećeg Zakonika o krivičnom postupku, jer joj nije bilo predočeno na okolnosti kojeg krivičnog dela se saslušava, ocenio je Savet za građansku kontrolu rada policije.

Član tog tela, Aleksandar Zeković, podneo je 6. jula Savjetu inicijativu za ocenu primene policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda prema aktivistima MANS-a.

Savet je, kako je saopšteno, postupajući po inicijativi, utvrdio da su službenici Uprave policije 1. jula prikupljali obaveštenja od Ćalović, iako u pozivu koji joj je dostavljen dan ranije nije naznačeno na koje krivično delo policija traži izjašnjenje.

Savjet je preporučio Upravi policije da ubuduće, prilikom primene policijskih ovlašćenja, dosledno primenjuju odredbe, sada novog, Zakonika o krivičnom postupku.

„Kako postupanje ove uprave ne bi dovodilo do povrede zakonom utvrđenih prava građana, na šta je u predmetnom slučaju ukazao podnosilac inicijative i MANS“, dodaje se u preporuci Saveta.
XS
SM
MD
LG