Dostupni linkovi

Pak: Kršenje prava u BiH sistematsko


Poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je u nedelju u Banjaluci da u Bosni i Hercegovini postoji "sistemsko kršenje ljudskih prava", što potvrduje i to da je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu 1.500 predmeta po prijavama građana BiH.

Pak je na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima navela da je presuda Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" istorijska jer je doneta zbog diskriminacije skoro 400 hiljada ljudi u BiH koji su zvanično svrstani u "ostale".

"To više nije pravosudno, već je političko pitanje što pokazuje da je mnogo toga u ovoj zemlji potpuno ispolitizovano", naglasila je Doris Pak.

Prema njenim rečima, u BiH je evidentno nepoštovanje ljudskih prava i kod izvršavanja presuda za vraćanje imovine što značajno utiče na povratak izbeglica i raseljenih. Pak je upozorila da u BiH pripadnost nacionalnoj ili drugoj grupi još ima značajan uticaj pri zapošljavanju. Ukazala je da je nezamislivo to što u BiH postoje "dve škole pod jednim krovom", u kojima se odvija dupli školski proces - za decu različite nacionalnosti.

"Potrebna je pravosudna struktura koja je poštena i pouzdana. Funkcionalno pravosuđe je 'alfa i omega' svega u ovoj zemlji jer je to uslov i za privlačenje investitora", naglasila je Pak.
XS
SM
MD
LG