Dostupni linkovi

Favorit Republikanaca nazvao Palestince teroristima


Favorit Republikanske partije za naredne predsedničke izbore u SAD Njut Gingrič, nazvao je u nedelju Palestince "terorističkim narodom", iako ga je palestinski premijer Salam Fajad pozvao da se izvini zbog prethodne izjave kada je rekao da su Palestinci "izmišljen narod".

U intervjuu koji je dao američkom Jevrejskom kanalu, Gingrič je palestinski narod okvalifikovao kao izmišljen, jer, kako je rekao, pripada arapskom narodu.

Palestinski premijer Salam Fajad je izrazio ogorčenje zbog Gingričove izjave i od reublikanskog favorita zatražio da se izvini zbog svoje "vulgarne, uvredljive i ismevajuće opaske".

Zamoljen da prokomentariše izjavu fajada, Gingrič je rekao da je sve što je rekao: "Neko mora da ima hrabrosti da kaže istinu. Ti ljudi su teroristi. Oni u školama uče terorizam".

Ostali republikanski kandidati na predsedničkim izborima 2012. godine nisu podržali Gingričeve izjave, mada su naglasili da podržavaju Izrael.

Palestinska islamistička organizacija Hamas je u nedelju osudila Gingričovu izjavu, i naglasila da je ona agresivna, rasisitička, i da negira ljudska prava palestinskog naroda i njegovu istoriju.
XS
SM
MD
LG